Mide 2 år och fyra månader

Mide är verkligen helt fantastiskt vacker. Varenda gång Mide ställer upp sig själv ute på promenader så slås jag alltid av hur galet snygg hon är. Nästan allt som jag söker i min typ av berger finns hos henne. Måste se till att få med mig en kamera på någon promenad så jag kan fånga henne på bild när hon har ställt upp sig själv. Vägde henne i en djuraffär idag, 12.4 kg visade vågen. Tror, och hoppas, på att hon har börjat fälla lite smått idag.

DSC_0388

Jag älskar verkligen hennes helhet. Den fasta och starka ryggen. Vinklarna på bakbenen, skuldrorna och överarmarna. Förbröstet. Den vackra halsen som är av alldeles lagom längd. De raka frambenen som är en aning vinklade vid mellanhänderna. Tassarna som är fasta, knutna och kattlika. Huvudet som är brett utan att vara för stort. Stopet som är alldeles perfekt markerat och pannan som är alldeles lagom hög. De mandelformade ögonen. Nospartiet som avsmalnar utan att hakan tappas.

Nää, jag är inte alls lite smått kär i min vackra hund 😉 Sedan finns det förstås saker som inte är alldeles perfekta, enligt rasstandarden. Men det är mindre petitesser. Dessutom är utseendet förstås inte allt, men jag skulle ljuga om bergern för mig inte hade någon del i ett särskilt uttryck. Men det uttrycket kommer inte bara av utseendet, utan även temperamentet. I dagsläget tycker jag att det premieras för tunga/kraftiga hundar på de franska specialerna. Men det innebär inte att jag vill ha taniga/tunna hundar, det ska finnas en lätthet, men även en styrka, både i kroppen och steget.

Några av de absolut vackraste bergers jag har sett är dessa:

James du val Soannan
James du Val Soannan2

First du val Soannan
First du Val Soannan1

Florac du val Soannan
Florac du Val Soannan2

First och Florac
First och Florac du val Soannan1

Hourquet de L’Estive
Hourquet de L'Estive1

Alla dess föddes på tidigt 90-tal och vann flertalet fina utställningar, så visst finns det lite skillnad i dåtidens och nutidens utställningsvinnare. Men det är ju en sak att titta på bilder och en annan att se hundarna live, även om jag har pratat en hel del med personer som sett en hel del bergers live. Någon gång när jag får möjlighet så ska jag ta mig ner till den stora specialen i Frankrike! Till dess får jag se till att jobba på franskan, den är inte riktigt vad den en gång i tiden har varit 😉

2 tankar på “Mide 2 år och fyra månader

  1. Ulrika Örtenberg

    Jag är själv förvånad över hur fin hon är, både i kroppen och i temperamentet 🙂 Sedan ser jag nog inte allt du kan se – enligt rasbeskrivning osv – men jag tycker att hon är en fantastiskt rörlig hund, smidig och atletisk på samma gång!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s