Mentality test

Plats: Askerby/Nybble
Arrangör: Linköpings Brukshundklubb
Datum: 121021
Ålder på hund: 22,5 mån

Hela MH:t finns på YouTube, för att se ett särskilt moment går det att hoppa dit med hjälp av tiderna i början.

 

Hela hennes protokoll med mina kommentarer följer här nedanför.

Mide MH_1

Moment 1 – Kontakt
Här reagerade hon precis som jag trodde, hon har inget emot att hälsa på människor, hänga med går väl an. Men längre än så tänker inte Mide sträcka sig, iaf inte i en så pass framkrystad situation. Hon har inget emot att folk klappar henne, men då ska hon bjuda till, hon gillar inte att folk tränger sig på. Och ju mer de lockar på henne desto mer misstänksam blir hon. 1:an blev för att hanteringen inte genomfördes, inte för att hon morrade eller försökte bitas.

Mide MH_2

Moment 2 – Lek1
Leken är jag inte heller förvånad över, vem vill leka med en person som precis har kladdat på en? Dessutom var leksaken väldigt äcklig tyckte Mide. Den var dyngsur från dagen innan, den var av jeanstyg, stenhård och hade dessutom två stora och hårda gummigrejer på sidorna. Fick knappt in den i munnen. Huvudsaken är att hon leker med mig, vilket hon definitivt gör. Jag har ju inte skaffat henne för att andra ska få leka.

Mide MH_3

Moment 3 – Förföljande
Mide jagar inte så mycket, om inte har fått blicken på något vill säga, fåglar är hennes favorit. Här var det lite intressant när den rörde på sig, men när det inte hände mer än så tyckte hon att det fanns bättre saker att göra, typ nosa på plastbitar och passa på att springa till stormatte.

Mide MH_4

Moment 4 – Aktivitet
Inga konstigheter här, hon spanade lite, käkade lite gräs och var lite lagom passiv.

Mide MH_5

Moment 5 – Avståndslek
Här får hon en 1:a på nyfikenheten för att hon inte går hela vägen fram, för att det ska bli en 5:a ska hunden vara inom en 2-metersradie. Hon visar inget intresse efter att hon har varit framme och kollat heller. Vilket är vad jag vill ha, en hund som inte bryr sig om andra människor direkt.

Mide MH_6

Moment 6 – Överraskning
Här visade hon verkligen sin nyfikenhet! Inga problem med att kolla av, stannade, skällde en gång och gick sedan fram. Jag gillar verkligen hundar med mycket nyfikenhet så jag ser gärna höga siffror på de delarna. Däremot tycker jag det var lite orättvist med en 2:a på kvarstående, tittar man på filmen gör hon visserligen en lite båge, men det är för att hon försöker gå upp på stocken som overallen hänger i.

Mide MH_7

Moment 7 – Ljudkänslighet
Mer eller mindre samma sak här som momentet innan, inga konstigheter.

Mide MH_8

Moment 8 – Spöken
Här är jag inte heller förvånad, Mide är rätt självgående och tar inte så mycket stöd av mig, skönt iaf att hon inte blir rädd, men samtidigt bra att hon inte blir alltför upprörd. Eventuellt att jag gjorde lite fel när jag kopplade loss henne, visste inte att jag fick gå fram och koppla loss. Så jag drar in henne till mig, vilket hon förstås kan tolka som att hon inte får gå fram, därav 4 och inte 5 på nyfikenheten.

Mide MH_9

Moment 9 – Lek 2
Inte så förvånande att hon inte ville leka här heller, testledaren försökte lite men insåg rätt snabbt att Mide var alldeles för svårflörtad. Så det var mest ett konstaterande att vi inte skulle försöka så mycket.

Mide MH_10

Moment 10 –  Skott
Vid skottet fick vi ha den egna leksaken så det gick det okej att leka, iaf så länge som hon inte behövde göra det nära testledaren, då blev hon misstänksam. Men inga som helst tokigheter med skottet, varken under lek eller passivitet. Skönt att se, dessutom var hon duktig som kunde koppla bort det obehagliga i att bli pillad på och lekt med. Hon bygger alltså inte på sig.

Hennes cirkeldiagram över helheten ser ut såhär:Mide_MH

Jag är nöjd med hennes MH, de viktigaste punkterna klarade hon av fint, hon passar mig bra helt enkelt. Punkterna som jag tycker är viktigast är hälsningen (de får inte backa), hotmomenten (vill inte ha för mycket, särskilt inte i kombination med reservation), rädsla och kvarstående (okej att reagera en del men man måste kunna avreagera), nyfikenhet (gärna högt på de momenten) och skottet (där de inte får vara berörda).