Viltspår

Äntligen, äntligen blev det en ordentlig spårdag! Mide blev minst lika glad hon när klövarna åkte fram. Visserligen gick vi ett spår för några veckor sedan, men det var i vanliga skogen så inget utmanande även om längden var ca 1200m (och ett rådjur stod precis på spåret). Idag åkte hela flocken till Prästomta, vilket är ett militärt övningsområde med stora fina skogar. Det är öppet för allmänheten, vid större övningar stängs vägarna av dock. Det finns även en Endurobana där. Och förstås mängder med vilt. Det var även där spåren för bruks-SM 2013 var, min far var en av spårläggarna och har sparat alla de spåren i GPSen. Bättre än så kan det knappast bli; okänd skog, mycket viltstörningar, andra störningar, redan färdiga spår att utgå från (enkelt att köra osnitslat) och skott som kommer lite då och då.

Mides spår var 1,1 km (utan blod), de andra hundarna fick ett par hundra meter längre, men med tanke på att det var ”okänd” spårläggare (stormatte) så räckte det gott och väl åt mig. Jag har väldigt svårt att släppa kontrollen i spåret, är supernojig över att det ska bli fel och att det befästs hos Mide. Men jag överlevde 😉 Trots avsaknad av snitslar och att jag själv inte lagt spåret. Måste bli bättre på att lita på Mide, jag gör det liksom, men det går inte automatiskt. Får tänka hela tiden på att låta henne jobba ifred och att bara titta på henne. Inte leta efter fotspår eller försöka läsa terrängen för att se var spårläggaren kan tänkas ha gått.

Mides spår 2014-11-02

På bilden är det ljusgröna det lagda spåret och det lila är hur Mide har gått, två snurrar blev det. En i början där hon rusade på extra mycket, men det löste hon finfint med lite ringande. Den andra knorren löste hon också, sedan var det bara klockrent i spårkärnan. Nu blev inte liggtiden så lång, men det i sig är ju en svårighet, hon drar gärna på extra mycket vid korta liggtider. Idag blev det 20 min på 1100m, på öppenprov är det 600m och maxtiden är 45min…

Jag är helnöjd! Hon är verkligen en fin spårhund, snabb men noggrann, springer inte förbi klöven för att fortsätta spåra utan markerar den fint. Dessutom hade hon riktigt färsk störning idag, på vägen tillbaka till bilen sprang en hjort över vägen, precis där Mides spår var. Jag såg att hon markerade något i spårningen, men hon växlade inte över – galet nöjd matte!

Lilleman fick inget spår, däremot hängde han med mig när jag lade Falas och Grimms spår (vilket tog sin lilla tid), och så fick han busa under fikapauserna. Han verkar rätt nöjd med dagen, hänga med flocken, traska off-road i lagom tempo, leka med kottar och hälsa på svampplockare är Lokes melodi.

1 tanke på “Viltspår

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s