Agility och lydnad

Igår blev det en lång kväll för Mide, först träffades träffades den vanliga gruppen för att köra lite agility och direkt efteråt åkte jag och Mide till klubben för att vara med på lydnadskurs. Egentligen var det bara agility som var inplanerad men sedan blev det så att vi fick agera stand in på kursen också. Kurs tackar jag inte nej till!

Agilityn gick okej, hon fick en liten låsning i början men när vi väl började jobba så kom hon igång. Jag fick aldrig riktigt till kontakten med henne dock, hon var inte riktigt i sin egen värld men vi var några sidor ifrån varandra. Men det är okej, det går upp och ner, jag vet ju att hon gör sitt bästa utefter omständigheterna och förutsättningarna.

Linnea hade med sig kameran igen, himla roligt att ha det på bild! 🙂

Visst för att Mide inte riktigt har alla hästar hemma ibland men hon behöver ju inte se ut som om halva stallet har rymt 😉

Ibland går det liiiite för fort, hopp över första slalombågen, men inte in i kanalen, hon fortsatte på utsidan ^^

Efter agilityn åkte vi direkt till klubben och vi kom fram i precis lagom tid. Hann rasta Mide lite och sedan började kursen. Jag var lite oförberedd och hade inte riktigt hunnit fundera ut vad vi skulle träna på men jag bestämde mig till slut för att titta vidare på vänsteringångarna (för att se om vi är på väg åt rätt håll), börja på läggandet och till slut tandvisningen. Som förra gången tänkte jag skriva upp de tips vi fick, för det var en hel del nyttiga saker som jag måste tänka på.

Vänsterfoten – För det första måste jag nog fundera lite och ha en plan framför mig innan jag tränar, just nu blir det lite som det blir. Och det är inte okej, jag har en rätt klar målbild men det räcker inte med det liksom. Jag ska iaf fortsätta jobba med stegförflyttningarna, hon använder rumpan lite för mycket så vi ska träna en del i stående position. Eller att hon kan behålla den stående positionen snarare. Träna uthållighet och precision var för sig, men jag kan ganska snabbt börja utmana henne lite, inte göra det för svårt dock, hon måste få lyckas eftersom hon snabbt blir frustrerad och börjar bjuda på andra beteenden.

Läggandet – Läggandet hade vi inte ens börjat på så det var första gången vi köra det igår. Provade först att backa och sedan säga ligg, fungerade super och Mide fick beröm för sitt fina och snabba läggande. Kul! 🙂 Kunde här med börja utmana henne och stegra rätt snabbt. Backar några steg först, går några steg sidledes sedan och till sist går jag framåt med ryggen mot henne. Men även här måste hon få lyckas förstås. Tänka på att alltid variera hur många steg jag tar innan kommandot, och att det blir minst 10-15 steg eftersom hon snappar upp sådant där hiskeligt fort.

Tandvisning – Jag ville mest kolla om det är värt att lägga massa energi på att träna in det eftersom hon är rätt rastypisk när det gäller hanteringen, hon gillar inte när det är påtvingat. Och med de nya reglerna måste hundarna sitta kvar i utgångsposition, tandvisningen är dessutom bara värd tio poäng, vilket är yttepyttelite. Men vi fick visa hur det ser ut i nuläget och Mide satt faktiskt stilla, hon rörde lite på huvudet men hon backade inte, lyfte inte ens på baken. Jag som inte ens har tränat på det… Fick ett jättebra tips som jag tror kan fungera på Mide, det är typ som omvänd lockelse. Jag är nog en av de få som inte har omvänd lockelse intränat, inte för att jag inte tror att det är en bra metod utan det är för att det inte har fastnat hos mig. Iaf så håller jag handen öppen med en godisbit i, Mide sitter förstås i utgångsposition, en annan person närmar sig henne och pillar lite. Och medan personen pillar får hon ett varsågod och får gå fram och ta godisen ur handen, då får Mide kontrollen och behöver, förhoppningsvis, inte känna sig trängd eller antastad 😉

5 tankar på “Agility och lydnad

 1. toktassarna

  Jag lräde Kaia näbbtarget innan utställningen i höstas, att trycka upp sin nos i en hand som kom ovanifrån.

  Svara
  1. Leona, Loke och Mide Inläggets författare

   Jag har tränat in det på Mide, det fungerar sådär. Hon får inte riktigt den kontrollen jag vill att hon ska ha, plus att man ju blir lite bunden till just det beteendet.Tror det är lite knepigare till lydnaden, det varierar ju väldigt mycket domare emellan hur de gör. På utställningar går det ju oftast likadant till oavsett vilken domare det är.

   Svara
   1. toktassarna

    jag tänker snarare tvärtom, i lydnanden ska ju hunden sitta ner o domaren kommer fram, det är ju alltid likadant. MEn omvänt lockande verkade ju åxå rätt smart!

    Svara
    1. Leona, Loke och Mide Inläggets författare

     Ja, det kanske är så, det där har du nog mer koll på än vad jag har 🙂 Det bästa vore förstås om man kunde få använda ”pass” vid tandvisningen 😉

 2. Ulrika Örtenberg

  Vad kul med bilder från agilityn, jag har ju knappt sett henne mer än här hemma på tomten 🙂
  Tack för att du är min stand-in ❤

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s